20.5 C
Bijeljina
27. 06. 2022.

Zašto Vlada ćuti o izgubljenih 90 miliona maraka?

Poslanička grupa SPS-a uputila je zahtjev Vladi Republike Srpske da se izjasni o izgubljenom arbitražnom sporu teškom 100 miliona maraka. Odgovora još uvijek nema.

Zbog neispunjavanja koncesionih obaveza prema slovenačkom preduzeću „Vijadukt“,  Republika Srpska dužna je isplatiti odštetu u iznosu od 90 miliona maraka, a kada se na to dodaju troškovi postupka pred sudom u Vašingtonu, dolazimo do cifre od preko 100 miliona maraka.

Iz SPS-a pozivaju na odgovornost i traže od Vlade da javno objave sve podatke u vezi sa ovim slučajem.

“Ne znamo zbog čega predsjednik Vlade i Vlada kriju te podatke. Mi samo tražimo ono što nas sljeduje u skladu sa zakonom, u skladu sa Poslovnikom o radu Narodne skupštine. Želimo da dobijemo sve podatke, sve informacije, sve materijale i sve stenograme, da vidimo ko je odgovoran”, kaže predsjednik SPS i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak.

Građani, kaže on, s razlogom pitaju: – Gdje ide 100 miliona maraka?

“Nisu to mala sredstva. Tih 100 miliona maraka mogli smo da iskoristimo za 20 hiljada beba, 20 hiljada porodica da dobije po 5000 maraka. Za tih 100 miliona maraka mogli smo da izgradimo 1000 stambenih jedinica za mlade bračne parove”, naglašava Selak.

Nakon jednostranog raskidanja koncesionog ugovora 2015. godine, Vlada je odbila ponudu slovenačkog preduzeća za nagodbu u iznosu od nekoliko miliona, što je godinu dana kasnije dovelo do pokretanja arbitražng postupka  koji je okončan na štetu građana.

“Koliko je 90 miliona za naše građane treba reći da je to više nego što je kompletan poljoprivredni budžet Republike Srpske”, kaže ekonomista Zoran Pavlović i dodaje:

“Mi smo praktično sve ono što dajemo farmerima i seljacima za pomoć u proizvodnji, toliko smo izgubili. Gdje ćemo naći taj novac zaista se pitam, osim ako nećemo ići na neko novo zaduženje, možda i obveznice na nekoj novoj berzi u svetu. Ne znam, ali je situacija da neko mora da odgovara za to”.

Iako je premijer Višković rekao da će na osnovu mišljenja stručnjaka iz regiona nastaviti pravnu borbu, kao i da će doći do sankcionisanja odgovornih lica, od najavljenih poteza iz Vlade, još uvijek nije bilo ništa. 

(BN)

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here