18.8 C
Bijeljina
28. 05. 2023.

WHO radi na smjernicama za smanjenje širenja majmunskih boginja

Majmunske boginje, koje su do sada uglavnom bilježene u zapadnoj i centralnoj Africi, rijetka su virusna infekcija, slična velikim boginjama, iako u blažoj formi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) radi na daljim smjernicama o ublažavanju širenja majmunskih boginja, usred zabrinutosti da bi broj slučajeva mogao dodatno da poraste tokom ljetnih mjeseci, izjavio je David Hayman, predsjednik Strateške i tehničke savjetodavne grupe WHO za zarazne opasnosti sa pandemijskim i epidemijskim potencijalom, javlja Reuters.

Radna teorija WHO-a zasnovana na dosad identificiranim slučajevima i navodima je da je epidemija izazvana seksualnim kontaktom, rekao je Hayman.

Majmunske boginje, koje su do sada uglavnom bilježene u zapadnoj i centralnoj Africi, rijetka su virusna infekcija, slična velikim boginjama, iako u blažoj formi. Prvi put virus je registriran u Kongu ‘70-ih godina prošlog vijeka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.

Pojavile se u 12 država

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip, koji počinje na licu i širi se na ostale dijelove tijela.

Epidemija u nekoliko država u kojima pojava nije endemska veoma je neobična, kažu naučnici.

Prethodno je WHO saopćio da je do sada potvrđeno 80-ak slučajeva majmunskih boginja u najmanje 12 država i da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva.

Slučajevi te infekcije potvrđeni su u devet evropskih zemalja, kao i u SAD-u, Kanadi i Australiji, prenio je BBC.

Izvor: Agencije

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here