18.8 C
Bijeljina
27. 06. 2022.

IZUZETNO USPJEŠNA NAUČNA KONFERENCIJA „NOVA EKONOMIJA 2022“ U BUDVI U ORGANIZACIJI “OIKOS INSTITUTA” IZ BIJELJINE

Tema ovogodišnje konferencije: „MEĐUNARODNA TEHNOLOŠKA SARADNJA, TRGOVINA I INOVACIJE U LANCU NABAVKE NAKON PANDEMIJE COVID-19“  okupila je danas u Budvi istaživače iz više od 20 zemalja koji su kandidovali preko 30 naučnih radova  posvećenih traženju odgovora na pitanje šta donosi  ,,nova – postpandemijska ekonomija“

Preko pedeset profesora i naučnika sa univerziteta iz: SAD, Velike Britanije, Izraela, Srbije, Omana, Kipra, Ukrajine, Rumunije, Poljske, Maroka, Moldavije, Novog Zelanda, Slovenije, Grčke, Španije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine … obradili su širok spektar tema i obuhvatili uticaj kovid pandemije na promjene u ekonomskoim procesima u svijetu i pojedinim državama. Od uticaja inovacija, uvođenja novih tehnologija i razvoja istraživanja, preko trgovine,  do imenovanja promjena koje je neophodno izvršiti u konkretnim oblastima poput poljoprivrede ili turizma.

Razmotrene su i promjene u konzumerizmu i ponašanju kupaca, ali i mogući inflatorni efekti koje je pandemija uzrokovala ili će tek uzrokovati u nacionalnim ekonomijama ili ekonomijama širih zajednica i saveza poput Evropske unije.

Dr Zoran Mastilo ispred glavnog organizatora Konferencija, Instituta „Oikos“– Istraživački centar  iz Bijeljine nije krio zadovoljstvo uspjehom skupa i kvalitetom kandidovanih radova i predavanja.

,,Kolege su pokušale odgovoriti na, samo dio kompleksnih pitanja, kao što su: koji ekonomski faktori najviše utiču na ekonomska kretanja nakon pandemije, šta je to „nova ekonomija“, da li i koliko tehnološke inovacije mogu uticati na gradnju ekonomskih odnosa? Ovi radovi će biti publikovani i u našem naučnom časopisu. Lično mi je posebno drago što je neko iz Bijeljine – Oikos institut pokazao da se deset godina za redom mogu, sa uspjehom organizovati ovakvi skupovi“ rekao je Mastilo.

Saorganizatori Konferencije ,,Nova ekonomija 2022″ u Budvi su Fakultet za biznis i turizam, Budva, Crna Gora; Zapadnoukrajinski nacionalni univerzitet, Ternopil, Ukrajina ; Univerzitet ekonomskih inovacija, Lublin, Poljska i Nacionalni institut za ekonomska istraživanja, Republika Moldavija

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here