20.5 C
Bijeljina
27. 06. 2022.

Šmit nametnuo i Izmjenu Izbornog zakona u BiH

Uz odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita o finansiranju Opštih izbora 2022. godine, danas je na snagu stupila i odluka o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Izmjene se odnose na način finansiranja održavanja izbora u BiH, tj. način na koji će biti obezbjeđena finansijska sredstva.

Kako je objavljeno na stranici OHR-a, odluka je na snazi ​​privremeno, dok Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne donese ovu Odluku u propisanom obliku, bez izmjena i dopuna i bez priloženih uslova.

“Odluka o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine stupa na snagu odmah i bez odlaganja se objavljuje na službenoj web stranici Kancelarije visokog predstavnika i u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, stoji u odluci.

Kako stoji u Članu 1 ove odluke, mijenja se Član 1.2a stav 6 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji glasi:

“Ukupan iznos za sprovođenje izbora predviđen budžetima, institucije iz st. (1), (2), (3) i (4) ovog člana stavljaju se na raspolaganje najkasnije u roku od 15 dana od dana Odluka Centralne izborne komisije o raspisivanju izbora.”

Iza stava 6 dodaju se novi stavovi 7, 8 i 9 koji glase:

“(7) U slučaju da nije usvojen budžet za fiskalnu godinu u kojoj se održavaju izbori, institucije iz stava (9) ovog člana obezbjeđuju sredstva za vrijeme privremenog finansiranja bilo iz viška prihoda nad rashodima, tekućih rezervi. ili bilo koji drugi izvor ili kategoriju prihoda.

(8) Ništa u ovom članu ne može se tumačiti kao sprječavanje dodjele sredstava prije roka iz stava (6).

(9) Za provođenje odredaba ovog člana nadležno je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine i institucije nadležne za izvršenje budžeta na relevantnom nivou vlasti. ”

Ova odluka de facto znači da finansiranje izbora u Bosni i Hercegovini više neće zavisiti od usvajanja državnog budžeta, što opet znači da se blokadama usvajanja budžeta više neće moći spriječiti finansiranje CIK-a.

(Klix)

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here