18.8 C
Bijeljina
27. 06. 2022.

Borenović; Neću potpisati izjavu sa korumpiranim političarima – Dodik u šoku, upućivao i psovke

Vi imate luksuz da sebi možete priuštiti da mandat potrošite čekajući korumpiranu elitu da uvede vladavinu zakona. Ja i moj narod tu privilegiju nemamo. Mi se moramo suočiti sa surovom istinom. Кorumpirani političari i evropske vrijednosti ne mogu zajedno”. kazao je lider PDP Branislav Borenović… Nakon govora uslijedio je Dodikov verbalni napad na Borenovića, koji mu nije ostao dužan..

– Vi imate luksuz da sebi možete priuštiti da mandat potrošite čekajući korumpiranu elitu da uvede vladavinu zakona. Ja i moj narod tu privilegiju nemamo. Mi se moramo suočiti sa surovom istinom. Кorumpirani političari i evropske vrijednosti ne mogu zajedno”. kazao je lider PDP Branislav Borenović.

On je tokom obraćanju na sastanku bh. lidera zvaničnicima EU poručio da zbog toga ne očekuju od njega da sa korumpiranim političarima potpisuje bilo šta.

– Ukoliko želite da pomognete BiH i mojoj Republici Srpskoj da zaista ubrzano krene ka EU, i što je još važnije da ubrzano uvodi evropske standarde i vladavinu zakona, molim vas da umjesto novih prilika korumpiranim političarima da Vam daju isprazna obećanja insistirate na sprovođenju onih koja su već dali, kazao je Borenović obraćajući se predsjedavajućem Šarlu Mišelu.

Umjesto nove izjave, kaze on, ustanovite odgovornost za nesprovođenje prethodne.

“Ukoliko želite BiH u EU, onda omogućite ljudima da znaju ko su odgovorni za dosadašnju blokadu evropskog puta i šta njihovo ponašanje u praksi znači. Takođe, molim Vas da jasno i glasno ponovite i potvrdite da je Dejtonski sporazum, dva entiteta i tri naroda, formula opstanka, koja se neće i ne može mijenjati2, naglasio je Borenović i podvukao:

“Za mene kao Srbina iz Republike Srpske nikakve promjene kojima se umanjuje dejtonski status Srpske nisu prihvatljive. Molim Vas da se jasno izrazite po tom pitanju i tako izbijete korumpiranim elitama ključni argument straha i mržnje kojim već decenijama razaraju čitavu zemlju”.

Borenović je podsjetio na neke “propale” dogovore bh. političara sa evropskim zvaničnicima, među kojima je i reforma pravosuđa, strukturalni dijalog dogovoren sa bivšom visokom komesarkom Ketrin Ešton 2011. godine.

“Pema izvještaju evropskog stručnjaka Pribea iz 2019. godine vladavina prava i stanje u pravosuđu je duboko zabrinjavajuće. Po Pribeovom izvještaju nije učinjeno ništa, stanje u pravosuđu i oblasti vladavine zakona u BiH dodatno je nazadovalo od 2019. do danas”, naveo je Borenović i podsjetio i na usvajanje seta zakona o akcizama 2017. godine na čemu je insitirao tadašnji specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark i tadašnji komesar za proširenje Johanes Han.

Istakli su te zakone kao uslov za nastavak aranžmana sa MMF-om i evropskim finansijskim institucijama te tvrdili kako će prikupljena sredstva od građana biti namjenski korištena za izgradnju autoputeva i kapitalne saobraćajne infrastrukture.

“Epilog- nagli skok prihoda u budžetu i nastavak kreditnih zaduženja omogućio je vlastima u BiH neviđeni nivo korupcije na izborima 2018. godine. Građani su od tada uplatili dodatne milijarde evra nameta. Svi autoputevi u BiH prave se isključivo putem kreditnih zaduženja ili koncesionim ugovorima”, kazao je Borenović.

On je podsjetio i na obećanje aktuelne vlasti (SNSD, SDA i HDZ) da će usvojiti potrebne zakone iz 14 prioriteta i da ni od toga nije bilo ništa.

“Predugačak je niz sastanaka u BiH i Briselu, gdje su mnogi visoki evropski zvaničnici trošili svoj kredibilitet i vrijeme u pokušajima da vladajuću korumpiranu elitu predvođenu sa SDA, HDZ i SNSD privoli da učine makar i minimalan korak u približavanju BiH Evropskoj Uniji i njenim vrijednostima. Godine i decenije prolaze, a pomaka nema.

I ne samo da nema pomaka, nego BiH dramatično nazaduje: – Demografski, ekonomski, vrijednosno i u aspektu vladavine zakona i pravne sigurnosti.

Borenović je mišljenja da je krajnje vrijeme da umjesto njihovih lažnih, ispraznih deklarativnih izjava počnete gledati njihove surovo jasne postupke i djela.

“Nakon godina njihovog „optimizma“, „opredjeljenosti“, „predavanja zahtjeva za kandidatski status“, mi živimo u zemlji koju je napustilo preko milion stanovnika, u kojoj su škole i vrtići sve prazniji, u kojoj vlada nepravda i beznađe i koja, po izvještajima Vaših eksperata ispunjava sve kriterijume da se nazove zarobljenim društvom”, kazao je Borenović.

Nakon govora uslijedio je Dodikov verbalni napad na Borenovića, koji mu nije ostao dužan…  Kako saznajemo, dok je Borenović govorio o korupciji i korumpiranim političarima Dodik se prepoznao pa je s mjesta uličarskim jezikom dobacivao i psovao mu majku…

(BN) 

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here