18.8 C
Bijeljina
28. 05. 2023.

Korupcija od BiH napravila raj za sumnjiv novac

Bosna i Hercegovina je stagnirala kada je u pitanju borba protiv korupcije, što je stvorilo raj za ilegalne finansijske tokove kroz koje godišnje prođe i do milijardu evra.

Ovaj iznos nelegalnog novca navodi se u Izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala – Ilegalni finansijski tokovi u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

U dokumentu se procjenjuje da u BiH kroz ilegalne finansijske tokove godišnje prođe od 402 miliona do jedne milijarde evra, što je između dva do pet odsto BDP-a.

U izvještaju se ističe, da BiH nije uspjela da ostvari materijalni napredak u borbi protiv korupcija, koja u osnovi „pomaže“ ilegalnom novcu da uđe u legalne tokove.

Iako je izvještaj objavljen prošle godine, podaci se sigurno mogu preslikati i na ovu godinu, jer ne stižu bolje vijesti kada je u pitanju stanje korupcije.

Naime, BiH je ponovo nazadovala i zauzima ubjedljivo najniže mjesto u regionu i treće najgore mjesto u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije u zemlji. To je pokazala posljednja analiza Indeksa percepcije korupcije koju je nedavno objavio Transparency international BiH.

„Kroz cijelu proteklu deceniju BiH bilježi konstantan pad na ljestvici indeksa percepcije korupcije, što jasno indicira da u ovom društvu ne postoji interes da se situacija poboljša. Jedan od ključnih zaključaka ovogodišnjeg mjerenja indeksa jeste da sve izraženije političke podjele po etničkim linijama i dalje ometaju demokratske institucije neophodne za upravljanje državom i borbu protiv korupcije“, poručili su iz TI BIH.
Pravosuđe ne nudi rješanja, već probleme

Posebno izdvajaju pravosuđe kao najproblematičniji dio društva.

„Pravosuđe umjesto da ponudi rješenje problema duboko ukorijenjene korupcije nažalost ni samo nije imuno na ovu pošast i postalo je gorući izvor problema“, naveli su u TI BiH.

Navode da aktuelna situacija kada je u pitanju stanje korupcije u BiH zasigurno djeluju odvraćajuće za potencijalne investitore, jer je metodologija mjerenja indeksa percepcije korupcije takva da su dokazani privrednici jedan od relevantnih izvora.

„Što je samo po sebi već dovoljno jasno upozorenje“, kazali su u TI BiH.

Smatraju da se stanje može promijeniti ako se u prvom redu sredi situacija u pravosuđu.

„Zatim bi trebalo pojačati mehanizme provjere i promovisati podjelu vlasti, što znači da agencije za borbu protiv korupcije i institucije zadužene za nadzor moraju raspolagati sa dovoljno resursa i nezavisnosti za obavljanje svojih dužnosti. Vlade bi trebale ojačati institucionalne kontrole za upravljanje rizikom od korupcije. Treći važan segment bi podrazumijevao da se javne politike i resursi podrede pravednim i javnim procedurama“, poručili su u TI BiH.

Da pravosuđe kaska pokazuju i posljednji podaci kada su u pitanju presude za pranje novca.

U Nacrtu izvještaja Centralne baze podataka o počinjenim teškim kaznenim djelima u BiH se vidi da je broj presuda za pranje novca u zadnjih nekoliko godina drastično opao.

Sudovi su tokom 2020. godine izrekli 100 presuda za pranje novca, naredne godine broj se smanjio na 35, a lani je izrečeno je samo 11 presuda. U tih 11 presuda osuđeno je 15 lica.

„Od tih 15 lica, jedno je osuđeno na zatvorsku kaznu i to do godinu dana zatvora koja se može zamijeniti novčanom, a ostali su osuđeni samo na novčane kazne“, pokazuju podaci iz izvještaja.

U opticaju novac sumnjivog porijekla

Da postoji sumnja da u opticaju ima kapitala sumnjivog porijekla potvrđuju i podaci Agencije za bankarstvo RS. Banke u Srpskoj u prvih devet mjeseci 2022. godine prijavile čak 111 klijenata zbog sumnje u pranje novca. Taj broj je za 91 odsto veći u odnosu na isti period 2021. godine kada su banke prijavile 58 sumnjivih klijenata.

Zbog sumnje u pranje novca banke su prijavile 35 transakcija u vrijednosti od 8,2 miliona КM što je za čak 52 odsto više u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine, dok je vrijednost tih transakcija veća za 31 odsto.

Na osnovu dostavljenih izvještaja o gotovinskim transakcijama od 30.000 КM ili više, povezanim gotovinskim transakcijama od 30.000 КM ili više i sumnjivim transakcijama, banke su u prvih devet mjeseci 2022. godine prijavile Agenciji za istrage i zaštitu BiH ukupno 99.046 transakcija u vrijednosti od 8,7 milijardi КM.

 „U odnosu na isti period 2021. godine povećan je broj prijavljenih transakcija za 48 odsto, dok je njihova vrijednost povećana za 55 odsto“, navodi se u izvještaju Agencije.

Korupcija otežava legalno poslovanje

Ekonomista Igor Gavran kaže da nazadovanje BiH u borbi protiv korupcije ukazuje na sistem u kojem je jako teško poslovati legalno.

„Očito je da korupcijom možete ubrzati administrativne procedure, dobiti unosne poslove i na druge načine ostvariti korist i konkurentsku prednost“, kaže oni i napominje da se „samim time stvara nelojalna konkurenciju i nanosi šteta zdravom dijelu privrede“.

Ovako loša pozicija BiH kada je u pitanju borba protiv korupcije predstavlja motiv za investitore da potraže neku drugu destinaciju za svoje ulaganje, gdje neće biti opterećeni korupcijom i njenim štetnim efektima na ekonomiju i uslove poslovanja.

„S druge strane, motiviše dolazak takozvanih špekulativnih i fiktivnih investitora koji namjeravaju zloupotrijebiti takvu situaciju i zahvaljujući korupciji ostvariti koristi kakve ne bi mogli u uređenom sistemu“, naveo je Gavran.

Postavlja se pitanje koliko privreda u aktuelnim uslovima može funkcionisati.

„Oni koji su primarno okrenuti vanjskim tržištima i najveći dio poslovanja obavljaju izvan BiH, su manje izloženi uticaju koruptivnih aktivnosti. Oni koji su se prilagodili stanju i prihvatili korupciju kao neophodan dodatni trošak za održanje poslovanja mogu i dalje funkcionisati, ali mnogi drugi neće moći dugoročno opstati jer ovakva sredina otežava normalan razvoj ekonomije i normalno poslovanje. Čak i one kompanije koje uspješno posluju isključivo zahvaljujući korupciji i vezama vlasnika sa političkim i drugim uticajnim krugovima dugoročno ne mogu opstati, jer gube sposobnost poslovanja u legalnim konkurentnim uslovima koji moraju kad-prevladati“, naglasio je Gavran.

Vlast ne želi da se situacija promijeni

Smatra da u BiH postoji interes većine građana i privrednika da se situacija promijeni, ali nažalost očito ne i većine predstavnika nadležnih vlasti i pravosuđa.

„Inače bi preduzeli neophodne korake za uspostavu sistema koji osigurava efikasniju prevenciju i kažnjavanje korupcije, odnosno procesuirali i adekvatno sudski procesuirali ovakve slučajeve. Dokle god korumpirani donose odluke o sprječavanju korupcije nemoguće je očekivati napredak“, istakao je on .

Da bi došlo do promjene, Gavran smatra da je potrebno djelovati na nekoliko polja.

„Potrebno je prije svega da upravljanje političkim i pravosudnim sistemom preuzmu pošteni, nekorumpirani i stručni kadrovi koji će sistemski otežati, sprječavati i kažnjavati korupciju i time je učiniti manje atraktivnim i isplativom a mnogo rizičnijim, što će voditi ka smanjenju njenog obima, uticaja i štete“, rekao je Gavran.

Dodao je da je korupciju nemoguće iskorijeniti jer ona postoji i u zemljama mnogo više rangiranim od BiH, ali napominje da je svako smanjenje pozitivno i pokreće pozitivan trend u kojem legalno poslovanje preuzima primat i donosi prednosti.

(Capital) Foto: fovito/Fotolia

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here