18.8 C
Bijeljina
28. 05. 2023.

Odbijen zahtjev načelnika opština: Nemate pravo

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić (SNSD) izjavio je da Кonferencija lokalne samouprave /КOLOS/ SDS-a ne može tražiti zakazIvanje vanredne sjednice o cijeni struje i umanjenim prihodima lokalnim zajednicama jer to udruženje nema dodirnih tačaka sa Savezom.

Ćosić je istakao da u narednih 10 dana ne može zakazati vanrednu sjednicu, jer sve i da hoće za to se moraju ispuniti određeni uslovi.

“To što njega čine načelnici opština iz SDS-a, to je njihovo pravo da se udružuju kako god žele, ali spona između te dvije organizacije ne postoji, niti će postojati”, izjavio je Ćosić Srni.

Ćosić je pojasnio da je prije zakazivanja sjednice Skupštine Saveza prvo potrebno da trećina članova Predsjedništva, odnosno sedam od 21, podnese zahtjev za sazivanje sjednice Predjedništva ovog tijela, na kojoj će se diskutovati o sazivanju vanredne sjednice Skupštine Saveza opština i gradova.

On je dalje pojasnio da, ako na Predsjedništvu bude donesena odluka o sazivanju vanredne sjednice Skupštine, onda postoji rok od 60 dana da se to organizuje.

“Tako je po našem poslovniku jedino moguće, a da sada КOLOS nešto traži od mene kao predsjednika ovog saveza, to je, u najmanju ruku, neozbiljno. Još je neozbiljnije da moje kolege koje tamo participiraju i znaju procedure tako nešto traže. Ne znam zašto učestvuju u takvim stvarima”, naglasio je Ćosić.

Ćosić je naveo da podržava njihovo udruživanje u bilo kakve partijske oblike, ali da oni ne mogu tražiti nešto što zastupa interese svih opština i gradova u Republici Srpskoj.

Кonferencija lokalne samouprave /КOLOS/ SDS-a juče je zatražila da u narednih 10 dana bude sazvana vanredna sjednica Skupština saveza opština i gradova o cijeni električne energije i umanjenim prihodima lokalnim zajednicama po svim osnovama za januar.

КOLOS je zatražio da u narednih 15 dana bude održana tematska sjednica Vlade Republike Srpske sa svim načelnicima i gradonačelnicima opština i gradova u Srpskoj na kojoj bi bilo riječi o utvrđivanju tarife električne energije, izmjenama zakona o budžetskom sistemu po hitnom postupku u kontekstu jačanja lokalnih zajednica i transparentnosti javnog poziva za infrastrukturne projekte. 

Iz KOLOS-a su najavili da će razmotriti izlazak iz Saveza opština i gradova Republike Srpske ukoliko ne bude održana sjednica skupštine te asocijacije.

(BN) Foto: Arhiva

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here