18.8 C
Bijeljina
28. 05. 2023.

Gradonačelnica Benjamina Karić o Vijećnici: Vraćamo Sarajevu ono što mu pripada

Nakon više od tri decenije pravne borbe i rasprava, Vijećnica je 1/1 vlasništvo Grada Sarajeva.

Možda čudno zvuči, ali Grad Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, danas je zvanično postao vlasnik jedne od najljepših i građevina sa najbogatijom historijom u ovoj regiji, te jednog od zaštitnih znakova bosanskohercegovačke prijestolnice – Vijećnice.

Čudno jer je ipak riječ o kući samog Grada, kako bi neki rekli.

Do prošlog ljeta, Grad je u svome vlasništvu imao nekoliko poslovnih prostora, garaža, stanova, česmi, fontana, spomenika… Danas ima i dvije jako bitne i vrijedne građevine.

Kako je objavila sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić, nakon više od tri decenije pravne borbe i rasprava, Vijećnica je 1/1 vlasništvo Grada Sarajeva, te dodala kako je ovo „najveća pravna pobjeda za naš grad“.

Zanimljivo je kako je ovo tek druga zgrada koja je postala vlasništvo Grada, prije toga to se desilo u ljeto prošle godine kada je Grad Sarajevo u katastar upisan kao vlasnik zgrade društveno-političkih organizacija, odnosno DPO u kojoj se održavaju, između ostalog, sjednice Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH.

„Nakon zgrade DPO-a na Skenderiji, vlasnici smo i najljepše građevine u Bosni i Hercegovini. Ovim činom obezbijedili smo opstanak institucije Grada“, poručila je gradonačelnica Karić.

„Hvala pravobranilaštvu Grada Sarajeva, a posebno pravobraniocu Admiru Jusufbegoviću na radu, znanju i uloženom trudu“, dodala je ona.

Na kraju je dodala: „Vraćamo našem gradu ono što mu pripada!“

„Kao siroče“

U izjavi za lokalne medije, Karić ističe kako je Grad Sarajevo, kada je ona imenovana za gradonačelnicu imao „dva poslovna prostora, pet garaža, olimpijski bazen i još nekoliko stanova koji su kupljeni kako bi se nadomjestilo mjesto boravka za sugrađane koji su živjeli u prostorijama Bistričke stanice“.

„Dvije godine nakon početka mandata, Grad Sarajevo ima uknjiženu zgradu DPO-a na Skenderiji, koja je izuzetno vrijedna, i od danas našu gradsku kuću, odnosno Vijećnicu… Nekako je bilo tužno, kada sam imenovana, reći da Grad nema u vlasništvu svoju zgradu…“

„Kada god bi rekli da Vijećnica nije vlasništvo Grada Sarajeva, kao ni zgrada DPO-a, dok zgrada Vječne vatre pripada (bh. entitetu) Federaciji, Grad Sarajevo je tu bio praktično kao siroče bez imovine“, izjavila je ona za Televiziju Kantona Sarajevo (TVSA).

Dodala je i to kako je jako važno što, pored svih infrastrukturnih projekata na kojima se radi, Grad Sarajevo dobija i pravne bitke za svoju imovinu.

Izgrađena 1894., zapaljena 1992.

Vijećnica je izgrađena 1894. godine, dvije godine kasnije je data na upotrebu i bila je sjedište gradske uprave i administracije u vrijeme Austrougarske. Kasnije joj se namjena mijenja i postaje prvo Gradska, a potom i Nacionalna i univerzitetska biblioteka.

Crni dan njene historije bio je 25. august 1992. godine kada je zapaljena tokom agresije na BiH i opsade Sarajeva. Nakon što je obnovljena, Vijećnica je ponovo otvorena 9. maja 2014. godine.

Podsjetimo, Karić je 26. jula 2022. godine objavila „veliku pobjedu Grada Sarajeva“.

„Prvi put nakon agresije, Grad Sarajevo će imati uknjiženu imovinu, čime je osigurano postojanje Grada kao institucije. Odlukom Gradskog vijeća, na današnjoj sjednici učinjen je iznimno važan korak koji predstavlja legitiman temelj za upis prava vlasništva zgrade DPO (ul. Hamdije Kreševljakovića 3) na Grad Sarajevo“, objavila je čelnica bh. prijestolnice.

„Na ovaj način ne samo da ćemo osnažiti poziciju Grada Sarajeva, već ćemo po prvi put, kao institucija, imati svoju imovinu i pravo vlasništva na nekretnini u kojoj je sjedište Grada još od 1999. godine.“

Karić je tom prilikom istakla kako se „uz domaćinski odnos spram vlastite kuće, podjednako moramo štititi i brinuti se o imovini našeg Grada Sarajeva“.

Šta je sa ostalim objektima?

Kada se postavi pitanje: „Šta je sa ostalim objektima“ među općinskim, gradskim, kantonalnim i svim drugim vlastima, često se loptica prebacuje sa jednog nivoa na drugi, govori se više o nadležnostima, a daleko manje o inicijativama da se takve stvari riješe.

Jedno od pitanja je svakako ono koje se odnosi na Jajce Kasarnu koja se nalazi u starogradskom naselju Vratnik. Zbog svoje pozicije iznad Sarajeva, jako je upečatljiva i vidljiva – kao i stanje u kojem se nalazi pa svako može uvidjeti kako ova zgrada sve više propada.

Građena je od austrougarskog doba, pa sve do 1948. godine, na platou južnog dijela ostataka zidina srednjovjekovnog starog grada (kako se navodi na zvaničnoj stranici Grada), a od 2009. godine na listi nacionalnih spomenika BiH. Taj status joj ništa ne pomaže – propada sve više, a ne tako davno je ukraden i sistem videonadzora, kao i vanjsko osvjetljenje objekta…

Čudna situacija je i sa bob-stazom na Trebeviću, također u Općini Stari Grad. Nna nikad nije „uknjižena niti uplanjena“ kako kažu stručnjaci. Dakle, umjesto nje na mapama se može pronaći šumsko područje… Tako je i sa igmanskim skakaonicama, no one nisu na području Grada već Kantona Sarajevo.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here