18.8 C
Bijeljina
28. 05. 2023.

Prognostičari više ne predviđaju pad njemačke ekonomije tokom ove godine

Njemačka se približava kraju prvog kvartala ove godine sa dozom optimizma da je kriza iz 2022. godine prevaziđena, a prognostičari više ne predviđaju pad najveće evropske ekonomije tokom ove godine.

Njemačka se približava kraju prvog kvartala ove godine sa dozom optimizma da je kriza iz 2022. godine prevaziđena, a prognostičari više ne predviđaju pad najveće evropske ekonomije tokom ove godine, objavio je u subotu Bloomberg.

Kako se navodi, njemačka privreda će iz blage recesije vjerovatno izaći na proljeće, prenosi Tanjug.

Industrijska proizvodnja i poslovna očekivanja u Njemačkoj dostigla su najviši nivo otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, kao i referentni berzanski indeks DAX.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen prognozirao je  mogući skok svojih prihoda od 15 posto tokom ove godine.

Otvaranje Kine

Istovremeno, ponovno otvaranje Kine poslije pandemije korone nudi sjajne mogućnosti za izvoznike, a njemačke fabrike su dobile povećan broj narudžbi iz inostranstva od početka ove godine.

U Njemačkoj je, međutim, i dalje prisutan šok zbog povećanih troškova života, tržište stanova je nestabilno, a velika povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke također negativno utiču, ukazao je Bloomberg.

Njemačka ekonomija zabilježila je pad od 0,4 posto u četvrtom kvartalu prošle godine, što je manje od polovine predviđanja Evropske komisije.

Prema prognozi Bloomberga, pad njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosit će od januara do marta 0,3 posto, ali projekcije za cijelu godinu su se poboljšale što ukazuje da će BDP ostati nepromijenjen.

Izvor: Agencije

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here