18.8 C
Bijeljina
28. 05. 2023.

Italija do kraja godine bez ruskog plina

LNG tanker Golar Tundra, koji može preraditi pet milijardi kubnih metara tekućeg prirodnog plina godišnje, stigao je u luku Piombino.

Italija će do kraja 2023. biti nezavisna od ruskog plina, rekao je ministar privrede te europske države Adolfo Urso, ukazujući na dva broda za transport LNG-a s regasifikatorom, od kojih je jedan stigao u luku Piombino, omogućujući umjesto toga da se zemlja oslanja na države poput Alžira, Azerbejdžana i Libije za plin, prenosi agencija Fena, pozivajući se na Euroactiv.

Nakon 26 dana plovidbe iz Singapura, LNG tanker Golar Tundra, koji može preraditi pet milijardi kubnih metara tekućeg prirodnog plina (LNG) godišnje, konačno je stigao u luku Piombino (pokrajina Livorno).

Veoma blaga zima

Zajedno s još jednim brodom, koji se očekuje u Raveni, predviđa se da će zajedno imati ukupni kapacitet od 13 milijardi kubnih metara godišnje.

Italija će se tokom ove godine moći “u potpunosti osloboditi ovisnosti o ruskom plinu”, rekao je Urso za Radio24.

“Prešli smo s 40 posto ruskog plina 2021. na 16 posto prošle godine, te ćemo s ova dva broda uspjeti u našem cilju”, dodao je.

Kada je riječ o cijenama energije, ministar je rekao da “nema alarma na vidiku” jer su zalihe trenutno pune zbog veoma blage zime. Dodao je kako je dogovor o ograničenju cijena postignut u Briselu, također, osigurao postepeno smanjenje svjetskih cijena.

Protest lokalnih stanovnika i vlasti

Tanker Golar Tundra morat će pričekati do maja prije nego što bude u potpunosti operativan, budući da veze s novim kopnenim plinovodom tek trebaju biti dovršene. Izvršni direktor Snam Fsru Italia Elio Ruggieri rekao je da će prva isporuka za testiranje stići krajem aprila.

Ali nisu svi zadovoljni dolaskom broda za transport LNG-a s regasifikatorom. Gradonačelnik Piombina Francesco Ferrari i nekoliko odbora građana protestirali su protiv regasifikatora mjesecima, navodeći zabrinutost zbog sigurnosti.

Žalba protiv postavljanja broda-regasifikatora u luci toskanskog grada još je u procesu na Regionalnom upravnom sudu (TAR), a ročište je zakazano za 5. juli.

Izvor: Agencije

Latest news
Related news
- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here